Als je iemand vraagt hoe het gaat, hoor je vaak ‘druk, druk, druk’.  De combinatie van werk, huishouden, hobby’s … en de zorg voor kinderen of familieleden. Zijn er wel genoeg uren in een week? Is er nog tijd voor jezelf? Is er nog tijd voor je relatie?

Samen ervaringen opdoen

Cartoon: koppel onder picknickdeken.
Koppels moeten af en toe eens goed kunnen roepen.

 

Tijd maken voor je relatie betekent tijd maken om samen ervaringen op te doen. Wat je samen ervaart, maakt je relatie sterker en doet je groeien als koppel. Het geeft een wij-gevoel. Dat kan door plezier te maken, een romantische date te plannen, samen te sporten, aandacht te hebben voor elkaar of te praten over wat je bezighoudt.

Moeite om tijd te maken?

Vind je het moeilijk om tijd te maken voor je relatie? Bespreek wat jou en je partner stress en tijdsdruk bezorgt. Kunnen jullie het anders aanpakken?

  • Is de werk- of zorgdruk te hoog? Kun je iets veranderen?
  • Kun je hulp inschakelen, bijvoorbeeld in het huishouden of door af en toe een babysit te vragen?
  • Zijn bepaalde activiteiten belangrijker dan andere? Kun je tijdelijk iets laten vallen?
  • Op welke manieren kun je voor jezelf zorgen? Waar heeft je partner behoefte aan? Hoe kun je elkaar helpen om te ontspannen?

Cartoon: koppel op sofa met kinderen tussen hen.

                 Dringend tijd om de afstand te verkleinen?

Praat erover met je partner. Enkele tips

  • Welke verwachtingen hebben jullie over de invulling van jullie tijd? Wat doe je zelf graag en wat doet je partner graag? Maak keuzes: wat doe je samen en wat doe je apart? Als je op zoek gaat naar een activiteit om samen te doen, kies dan iets waar jullie allebei plezier aan zullen beleven.
  • Leg een afspraak vast in je agenda: kies je een vaste ‘(donderdag) date-dag’ of doe je elke week iets anders?
  • Wat is voor jullie een geslaagde date? Dat hoeft geen diner bij kaarslicht te zijn. Waarom niet een wandeling, een picknick in de tuin of eens helemaal niets doen? Zolang het maar stressvrij is!
  • Wat mag en kan er tijdens jullie date? Maak afspraken daarover, bijvoorbeeld of de smartphone of tablet uitgezet moet worden? Mag er gepraat worden over het huishouden?
  • Als het eens niet lukt, maak elkaar of jezelf dan geen verwijten. Sommige fases in je leven zijn erg druk, bijvoorbeeld als je een huis verbouwt, jonge kinderen hebt of een familielid ziek wordt. In zulke periodes is het moeilijker om samen tijd door te brengen.
  • Kwaliteit is belangrijker dan kwantiteit. Als er niet veel tijd beschikbaar is, vraag je dan af wat jullie als kwaliteitsvolle tijd beschouwen. Misschien vinden jullie een creatieve oplossing, bijvoorbeeld samen ontbijten of een uurtje vroeger stoppen met werken om samen af te spreken. 

Wil je begeleiding bij relationele problemen of bij de manier waarop je als gezin samenleeft, met elkaar communiceert en hoe jullie omgaan met problemen? Informatie, advies en (professionele) hulp rond relaties, relatieproblemen en scheiding kan je hier vinden.