Over relaties vind je heel wat tips en informatie, op papier en online. We maakten voor jou een selectie.
Tips
- Tijd maken voor elkaar: tips op de website "Tijd voor je relatie";
- Praten met elkaar: tips op de website "Tijd voor je relatie";
- Horen, zien en praten: do’s en don’ts helpen om je relatie gezond te houden (Zij-Kant, VIVA, & vzw Zijn);
- Ouderschap en je relatie: tips op de website "Tijd voor je relatie";
- Seksualiteit: tips op de website "Tijd voor je relatie";
- Hoe pak je een conflict aan?: tips op de website "Tijd voor je relatie";
- Conflicten in je relatie oplossen: tips om conflicten in je relatie op te lossen (Sensoa).
Test jezelf en je relatie
- Relatietest ‘Houd me vast’: een wetenschappelijk onderbouwde relatietest van het programma Houd me vast (Nederland). Met deze test kom je erachter of jullie relatie goed is of in de gevarenzone zit. Op basis hiervan krijg je advies. Als je de test invult krijg je meteen ook wat reclame voor het programma.
- Reflecteren over je relatie: geen echte test, wel enkele vragen om na te denken over je relatie (Korrelatie, Nederland);
- Hoe hemels of hels is jouw relatie?: een test met 20 vragen in het kader van de campagne ‘Liefde is(niet)’ (Zij-Kant, VIVA, & vzw Zijn);
- Relatietest Psybel: een test die meet hoe je je relatie beleeft (Psychologen België);
- Fit in je hoofd: een test over jouw veerkracht, die ook voor de relatie van belang is.
Let wel: vele tests zijn gemaakt door commerciële bedrijven die hun product willen verkopen.
Websites over relaties
- Kenmerken van relaties: waarop is een goede relatie gebaseerd? (Sensoa);
- Welke soort relaties zijn er?: alles over liefde en relaties (Sensoa);
- Relaties en online-communicatie: omgaan met relaties en seksualiteit in onze online wereld (Mediawijs);
- In de Jongerengids lees je onder meer over relaties en seks;
- De jongerenlijn Awel heeft een pagina over verliefdheid;
- Relaties van mensen met een verstandelijke beperking: informatie o.a. over relaties en seksualiteit bij personen met een beperking (vzw Konekt);
- Huwelijksmigratie: wat betekent het als je partnerkeuze de landsgrenzen overschrijdt (vzw Ella);
- Over relaties van holebi’s en transgenders lees je meer op de sites van Sensoa en Cavaria.
Lezen over relaties
- Alain De Botton - Weg van liefde (2016) De bekende filosoof De Botton onderzoekt aan de hand van een liefdesverhaal wat er gebeurt ná de initiële verliefdheid, wat ervoor nodig is om de liefde te behouden en waarom het vaak toch misgaat.
- Alfons Van Steenwegen - Liefde is een werkwoord (2009) Voor partners die samenleven. Hoe uw relatie verbeteren? Het boek schetst bruikbare opvattingen, met vele voorbeelden uit het dagelijks samenleven.
- Alfons Van Steenwegen - Liefde aan het werk (2014) In dit boek vertrekt de bekende liefdesprofessor van concrete verhalen uit de praktijk: van de verdeling van huishoudelijke taken tot de grens tussen gezonde en buitensporige jaloezie.
- Dirk De Wachter - Liefde, een onmogelijk verlangen (2014) Een pleidooi van de bekende psychiater om gewoon te doen. Want alleen dan, als we niks forceren, kan de liefde in volle glorie verschijnen.
- Karin Wagenaar - Relaties, hoe doe je dat? (2016) Dit boek laat zien hoe relaties zich ontwikkelen en hoe de situatie waarin je bent opgegroeid, daar invloed op heeft. Het boek helpt je om je eigen gedrag en dat van je partner te begrijpen en leert je om negatieve patronen te doorbreken. Gebaseerd op EFT (Emotionally Focused Therapy).
- Kloens en Van Duijn - Het geheim van duurzame relaties (2015) Over de eigenschappen van een goede relatie. Concrete handvatten voor het bereiken ervan.
- Levine A. En Heller R. - Verbonden: hechting en liefde (2016) Dit boek leert (ook met tests) om je ‘hechtingsstijl’ te begrijpen en die van je (toekomstige) partner en kan helpen een goede relatie te krijgen en te behouden.
- Lieven Migerode - Ik zie u graag. Hoe blijf je gelukkig in je relatie (2015) In dit uiterst toegankelijke boek geeft deze psycholoog en relatietherapeut zijn visie op wat liefdesrelaties gezond en gelukkig houdt en toont hij hoe je elkaar steeds opnieuw kunt blijven graag zien.
- Rika Ponnet - Blijf bij mij (2012) Over hoe we in relaties strijden voor macht en intimiteit. Aan de hand van praktijkvoorbeelden legt Rika Ponnet de dieperliggende oorzaak van relatieproblemen bloot en toont ze hoe hechtingsstijlen vaak aan de basis liggen.
- Sue Johnson - Houd me vast (2009) Het boek waarop het trainingsprogramma ‘Houd me vast’ (EFT) is gebaseerd. Hoe creëer je hechte en veilige relaties? Zeven gesprekken voor een hechter(re) en veilige relatie.
Relaties en ouderschap
Als jij en je partner een of meer kinderen krijgen, heeft dat zeker een invloed op je relatie. Je bent niet meer met z’n tweetjes en daardoor moet je naar een nieuw evenwicht zoeken. Kinderen brengen een nieuwe ziel in je relatie, maar de relatie kan erdoor ook onder druk komen te staan.
Op de volgende websites lees je meer over relaties en opvoeding:
- Tijd voor je relatie- Lees meer over ouderschap en je relatie;
- Expertisecentrum Opvoedingsondersteuning (EXPOO) - groeien naar ouderschap;
- Groeimee.be uitgebreide website voor iedereen die bezig is met het opvoeden van kinderen en adolescenten. Je kan ook je vraag per mail stellen via de stel-de-vraagknop;
- Opvoedingslijn.be voor vragen over opvoeden. Een getuigenis over verwarde gevoelens (bron: het Centrum Algemeen Welzijnswerk).