Cartoon: koppel aan het afwassen.
Wanneer heb je nog eens gescoord bij je partner?

In het begin van een relatie ben je verliefd en dan lijkt seks vaak vanzelf te gaan. Daardoor verwachten velen dat seks altijd spontaan zal blijven ontstaan. Erg realistisch is dat echter niet voor de meeste koppels. De behoefte aan seks of de manier waarop je graag seks hebt, verschilt immers van persoon tot persoon.

 

Dagelijkse beslommeringen

De verschillen worden vaak pas duidelijk als de verliefdheid afneemt. De dagelijkse beslommeringen komen dan weer meer op de voorgrond. De meeste koppels hebben het veel te druk met werken, opvoeden, het huishouden …

Intimiteit creëren

Zeker als je nog jonge kinderen hebt, staat seks soms niet hoog op je prioriteitenlijstje. En daar is op zich niets mis mee. Maar net zoals andere activiteiten vragen onze relatie en ons seksleven tijd en aandacht. Intiem samen zijn of we-time hoeft niets met seks te maken te hebben. Maar intimiteit is voor heel wat mensen wel een belangrijke stap om tot seks te komen.

Tips

Probeer eens tijd voor elkaar te maken zonder dat je met het huishouden bezig bent. Las een avondje zonder de tv en de tablet in. Zo creëer je mogelijkheden om intiem samen te zijn. En wie weet duik je sneller samen het bed in.   

Praten over seks

Praten over seks helpt je elkaars verschillen te leren kennen en te begrijpen. Het zet  je op weg om samen op zoek te gaan hoe jullie als koppel tot fijne seks kunnen komen. Bijvoorbeeld:

  • Hoe word je graag aangeraakt, welke seks wil je graag, welke standjes ... en wat zie je niet zitten?
  • Waardoor raak je opgewonden? Waardoor helemaal niet?
  • Kan masturberen binnen jullie relatie? Of naar porno kijken?

Moeite om erover praten?

Praten over seks met je partner kan opwindend zijn. Maar het is soms niet gemakkelijk om een gesprek over seks te hebben.

  • Voel je je onwennig als jullie over seks praten, zeg dat dan tegen je partner.
  • Creëer jullie eigen sekstaal. Gebruik alleen woorden waar jullie je allebei goed bij voelen.
  • Bots je als koppel op verschillen waar jullie zelf niet uit raken, of op seksuele problemen? Met problemen en vragen rond seksualiteit kan je terecht bij een Centrum voor Algemeen Welzijnswerk (CAW), een arts of seksuoloog. Een seksuoloog in je buurt vind je op www.seksuologen-vlaanderen.be.Meer tips en info rond seksualiteit vind je op www.seksualiteit.be. Informatie, advies en (professionele) hulp rond relaties, relatieproblemen en scheiding kan je  hier vinden.