Cartoon: koppel praat via post-its.
Dringend tijd om de afstand tussen jullie te verkleinen?

Goed kunnen praten met elkaar is een belangrijk deel van je relatie, onder andere om afspraken te maken over alledaagse dingen die belangrijk zijn, zoals boodschappen doen, de kinderen ophalen en de vuilniszakken buiten zetten. Maar soms heb je ook behoefte aan diepgaandere gesprekken met elkaar. De twee soorten gesprekken zijn waardevol. Ze zijn vaak allebei nodig, maar ze vragen een andere houding en aanpak. Het vraagt wat meer tijd en aandacht om een diepgaand gesprek te voeren. En dat durven we door de drukte al eens op de lange baan te schuiven. Toch zijn diepgaande gesprekken nodig om je met elkaar verbonden te voelen en elkaar te begrijpen. Het is de tijd en aandacht meer dan waard. We geven je graag enkele tips mee.

 

Tips:

  • Trek tijd uit om met elkaar te praten en zorg dat je allebei op je gemak bent. Haastig een serieus gesprek voeren, of in een omgeving waar jij je niet op je gemak voelt, zal het gesprek niet ten goede komen.
  • Niet elk moment is geschikt. Probeer goed in te schatten of je partner bereid is tot een gesprek. Als je partner bijvoorbeeld liever niet gestoord wordt als de televisie aanstaat, respecteer dat dan zo veel mogelijk en wacht een beter moment af. Maak daar eventueel samen afspraken over.
  • Het is goed om stil te staan bij je relatie en open te zijn over wat je wel, niet of minder leuk vindt. Zorg ook voor voldoende positieve communicatie. Benoem de dingen waar jij je goed bij voelt, en geef aan wanneer je het fijn vindt samen. Dat voelt voor beiden aangenaam aan en bevordert het praten over minder leuke dingen.
  • Praten is ook luisteren. Vraag aan je partner wat hij of zij denkt en voelt, en luister er aandachtig naar. 
  • Je leven als koppel verandert als er kinderen zijn. Zorg ervoor dat je nog voldoende met elkaar praat als partners en niet alleen als ouders.
  • Een relatie is niet altijd rozengeur en maneschijn. Elk koppel zit wel eens in een dip, en dat is normaal. Zorg dat je er alert op blijft, en laat elkaar weten dat je er bent voor elkaar, ook als het eens wat minder gaat.

Raken jullie er samen niet uit?

Informatie, advies en (professionele) hulp rond relaties, relatieproblemen en scheiding kan je hier vinden.