Cartoon: ouders in kussengevecht.
Ook ouders verdienen een pauze. Speel eens met elkaar.

Een gezonde relatie tijdens de zwangerschap

Een zwangerschap zorgt voor wisselende emoties. Blij, verwachtingsvol, onzeker, bezorgd: al die gevoelens liggen dicht bij elkaar. Een stevige en warme relatie maakt je als koppel sterk om er te staan als je kindje eenmaal geboren is. De meeste koppels ervaren af en toe spanningen tijdens de zwangerschap: lichamelijk en emotioneel verandert er heel wat. Mogelijk beleven je partner en jij de zwangerschap heel verschillend. Jullie hebben misschien minder aandacht voor elkaar. Of misschien maken jullie je zorgen over geld, huisvesting of werk.

Tips

  • Praat eerlijk en open over je gevoelens, behoeften, dromen en twijfels. En luister aandachtig naar elkaar.
  • Maak samen afspraken over praktische zaken: de opvang van je kindje, het huishouden, het werk …
  • Kijk samen hoe je zorg kunt dragen voor elkaar, samen dingen kunt ondernemen en tijd kunt maken voor elkaar. Investeer zowel in tijd samen als in tijd apart.

Meer informatie vind je op http://www.kindengezin.be/zwangerschap-en-geboorte/zwanger/beleving/rela... .

Soms gaat het tijdens de zwangerschap anders dan je gepland had. Of ben je misschien ongewenst zwanger geworden? Relatiemoeilijkheden komen naar boven of je maakt een relatiebreuk mee tijdens of zelfs vanwege de zwangerschap? Dan kun je bij verschillende organisaties terecht.

Meer informatie vind je op http://www.kindengezin.be/zwangerschap-en-geboorte/anders-dan-verwacht/

 

Partners blijven na de geboorte

Een geboorte zorgt voor veel fijne momenten om te delen, maar ook voor uitdagingen. Ga die uitdagingen als partners aan. Zowat alle kersverse ouders hebben tijd nodig om een nieuw evenwicht te vinden. Je slaapt minder, je hebt minder tijd voor elkaar, je zoekt hoe je taken en verantwoordelijkheden kunt verdelen. De moeder moet lichamelijk herstellen, de partner zoekt vaak een evenwicht tussen werken en aanwezig zijn in het nieuwe gezin … 

Cartoon: koppel praat via post-its.
Dringend tijd om de afstand tussen jullie te verkleinen?

Tips

  • Praat en luister naar elkaar: over gevoelens, verwachtingen en wat je nodig hebt.
  • Samen sta je sterker. Beschouw je partner als teamgenoot en ga op zoek naar een rolverdeling waarbij je je allebei goed voelt. Kaart dat aan tijdens een rustig moment, bijvoorbeeld als de kinderen naar bed zijn of tijdens een wandeling met z’n tweeën.
  • Maak ook eens tijd voor elkaar zonder de baby.

Meer info vind je op Relatie | Kind en Gezin.

Blijven zoeken naar nieuwe evenwichten

Ook na die prille maanden van zoeken naar een nieuw evenwicht verdient je relatie de nodige aandacht. Naar de kleuterschool, het eerste leerjaar, de puberteit, de eerste verliefdheid: het zijn niet alleen grote stappen voor je kind. Ook jij, als ouder, moet je telkens aanpassen. Om klaar te staan voor je kind, is het essentieel om elkaar als koppel te begrijpen en te respecteren.

Tips

  • Sta elkaar toe om je kwetsbaar op te stellen. Je relatie moet de veilige cocon zijn waar je je twijfels en onzekerheden, maar ook je sterke punten in alle openheid kunt bespreken.
  • Conflicten horen erbij. De vuistregels daarbij zijn: blijf respectvol tegen elkaar, probeer niet om de andere koste wat kost aan jouw kant te krijgen, aanvaard dat je een verschillende kijk hebt op sommige zaken en streef ernaar een aanpak te bedenken waarbij jullie je allebei goed voelen.
  • Zoek naar een evenwicht tussen kansen die jullie elkaar geven, zowel op het vlak van werk, opleiding en hobby’s als op het vlak van betrokkenheid bij jullie kind of kinderen.

Meer info over opvoeden vind je op www.groeimee.be  .