Relatieproblemen zijn normaal en komen in elke relatie voor. Wanneer je er constructief met je partner over spreekt, zijn relatieproblemen een kans om dieper op je relatie in te gaan. Lukt het niet om met je partner tot een gezamenlijke oplossing te komen, dan kan je een beroep doen op professionele hulpverleners voor de problemen zich opstapelen. Ze kunnen geen kant-en-klare oplossing bieden, maar kunnen helpen om de problemen te benoemen en er een bredere kijk op te geven. Ze kunnen je ook een aantal vaardigheden meegeven die nuttig zijn bij het hanteren van conflicten. Je bij een professionele hulpverlener aanmelden met een relatieprobleem is vaak een grote drempel. Dieper ingaan op de moeilijkheden is belangrijk  als je je relatie nog een kans wil geven, maar ook voor jezelf. We geven je hiervoor een aantal tips mee.

Informele steun

Vraag raad in je eigen netwerk van vrienden of familie. De meeste mensen praten niet graag over huiselijke moeilijkheden.  Wanneer je dit wel probeert, zal je wellicht op heel wat begrip kunnen rekenen.  Andere koppels maken vaak gelijkaardige situaties mee. Indien je de stap wil zetten naar professionele hulp, kan je ook aan mensen in je omgeving vragen je hierbij te helpen.  

Relatieproblemen aankaarten bij een professional

Probeer je relatieproblemen aan te kaarten bij professionals waarmee je al in contact bent: je huisarts, een gezinshelper, leerkracht,…  Zij kunnen jou en jouw partner gepast verwijzen naar meer specifieke hulp.

Telefonische hulp en online hulp

Telefonische hulp en onlinehulp (chatten of mailen) is vaak anoniem en ook buiten de kantooruren bereikbaar.

Daarnaast zijn er specifieke websites die jou tips en advies geven bij relatieproblemen:

CAW (Centrum Algemeen Welzijnswerk)

Bij het CAW kan je zonder afspraak terecht voor info en advies over relatieproblemen. Zoek een onthaalpunt in jouw regio op de website van de CAW’s of bel het gemeenschappelijk nummer 0800 13 500.

De hulpverleners van het CAW zetten je op weg in één of meer gesprekken. Indien nodig oriënteren ze je naar een meer intensieve relatiebegeleiding of relatietherapie.